Een karakterstructuur zegt iets over jouw manier om je in de wereld te handhaven. Die structuren ontstaan in je gezin van herkomst. Het is het resultaat van hoe jij je als klein kind hebt aangepast aan wat er impliciet of expliciet van je verwacht werd. En wat het masker is wat jij daartoe hebt opgezet.
Wat ik het mooie aan karakterstructuren vind en waardoor ik er dus ook graag mee werk, is dat het vertrekpunt jouw oorsprong is. Het legt namelijk prachtig bloot hoe je hebt kunnen worden tot wie je nu bent. Wat was er (of was er niet) in jouw jonge leven en in je gezin van herkomst waardoor je je hebt ontwikkeld tot de volwassen versie die anno 2017 rond loopt en zijn of haar ding doet. En daardoor een heleboel kwaliteiten ontwikkeld heeft. Kwaliteiten en talenten die bijna als vanzelf gaan en echt bij jou horen. Maar die ook wat valkuilen en belemmeringen met zich meedraagt. Die je, zoals dat zo vaak gaat met valkuilen en belemmeringen, uit je kracht halen.
In ieder geval merk ik meestal dat het ontdekken van jouw karakterstructuren voor de coachees bij wie ik het inzet plots veel duidelijk maakt. En richting geeft aan de ontwikkeling die ze door hebben te maken. Ook verklaart het waarom bepaald werk wel of niet bij ze past of geeft het richting aan het soort werk waar ze naar op zoek mogen gaan.
Er valt heel veel over karakterstructuren te vertellen en te ontdekken. Teveel voor 1 keer. Dus hou ik het voor nu bij de hoofdlijnen ervan. Mocht je er meer over willen weten, lees dan mijn boek ‘Ik ben wie ik ben’.
In iedere structuur – er zijn er zes – zit een wezenlijke vraag opgesloten die samenhangt met de existentiële thema’s die we in ons jonge leven tegen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw welkom op de wereld, ontwikkelen van je eigen identiteit of het ontvangen van steun. Het thema waar we aan blijven hangen en dus de wezenlijke vraag die in ons ligt opgesloten, is afhankelijk van ons gezin van herkomst en onze kindertijd, de geschiedenis van ons familiesysteem of indringende levensgebeurtenissen. Hierdoor ontwikkelen we overlevingsstrategieën en verdedigingsmechanismen die we onbewust bij elkaar brengen in het masker dat we naar de buitenwereld toe opzetten.
Alle karakterstructuren zitten in ons. In iedere structuur herken je wel iets van jezelf. Dat kan ook bijna niet anders want we krijgen allemaal met ieder existentieel thema te maken. De kans is echter groot dat een of twee structuren wel heel erg veel herkenning bij je oproepen.
Een karakterstructuur zet zich in ons vast op verschillende lagen:
• In ons energiepatroon – hoe we onze energie inzetten
• In ons lichaam – onze fysieke kenmerken, zoals de houding die we hebben aangenomen
• Op emotioneel niveau – onze innerlijke beleving en gevoelswereld
• In onze manier van contact maken – hoe we de ander tegemoet treden
• In onze vermogens – onze kwaliteiten en talenten
• In onze schaduwkanten – onze vervormingen en maskers
• In ons levensplan – het scriptbesluit dat we gekozen hebben
Iedere karakterstructuur heeft zijn eigen naam. Van oorsprong zijn het namen die nogal heftig zijn en een schrikeffect teweeg kunnen brengen. Wat het mooie aan deze benamingen is, is dat het direct de beweging benoemt die deze structuur maakt om zijn masker op te kunnen houden.
De zes structuren zijn:
Benieuwd naar jouw karakterstructuur? Doe dan eens deze test, of lees mijn boek en zoek me op voor een goed gesprek over jouw structuur en de betekenis ervan voor jouw loopbaan en carrière!