Of het nu om sporten gaat, je privéleven of je werk; stilstaan is achteruitgaan. Als je niet met regelmaat sport, lever je in op conditie en spiermassa. Investeer je niet in jezelf en je geliefden, dan zet je jouw geestelijke gezondheid op het spel, evenals de relaties met diegenen die je liefhebt. En investeer je niet in cursussen of workshops op werkvlak, dan is jouw kennis straks achterhaald en kun je niet meer mee met de rest. Ontwikkelen zou dus jouw tweede natuur moeten worden. Op welk gebied dan ook.
Je kent dat knagende onderbuikgevoel vast wel; het gevoel dat je leven een beetje stilstaat. In een wereld waarin jezelf ontwikkelen cruciaal is, kan stilstand je behoorlijk tegenwerken. Op werkvlak bijvoorbeeld. De arbeidsmarkt is in rap tempo aan het veranderen. Automatisering, digitalisering en verduurzaming; het heeft allemaal z’n effect op het werkveld. En op onze plek daarin. Gekeken naar die ontwikkelingen is jezelf blijven bekwamen geen luxe, maar noodzaak. Want alleen zó ben je gewapend tegen de veranderende arbeidsmarkt en blijf je op de lange termijn inzetbaar.
In de afgelopen 2 jaar volgde bijna 55 procent van de werkenden in Nederland één of meerdere cursussen, zo blijkt uit cijfers. Het gros lijkt zich dus van het belang van ontwikkeling bewust. Ook ouderen scholen zichzelf tegenwoordig meer dan eerder het geval was. Nederland doet het in internationaal opzicht dan ook goed.
Jezelf op professioneel vlak ontwikkelen is belangrijk voor vandaag de dag, maar ook met het oog op de toekomst. Want tijden veranderen en zo ook de arbeidsmarkt. Alleen al vanwege automatisering en digitalisering zullen in de toekomst functies verdwijnen en andere beroepen fundamenteel veranderen. Maar hoe bereid je je voor op de arbeidsmarkt van over 10 of 20 jaar. Een arbeidsmarkt waarvan we niet eens precies weten hoe die eruit gaat zien?
Er zijn onderzoeken gedaan naar de snelstgroeiende banen en de veranderende takenpakketten, die inzicht geven in de wijzigingen op de korte termijn. En ook het UWV probeert richting te geven met een overzicht van kansberoepen voor de toekomst. Maar mogelijk liggen die genoemde beroepen niet in jouw straatje of interessegebied. En wat dan?
Omdat de toekomst nog onzeker is en daar onmogelijk 100 procent op te anticiperen valt, is het verstandigste wat je kunt doen jezélf als uitgangspunt nemen. Wat zijn jouw talenten en interesses? Wat prikkelt en stimuleert je? Waar wil je heen? Waarin floreer jij? En waarin moet je je nog wat meer bekwamen?
Ook is het van belang om jezelf op de hoogte te brengen en houden van de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Of het vakgebied waarop jij je zinnen hebt gezet. Wat zijn de laatste trends? Wat staat er in de nabije toekomst te gebeuren? En wat gaat dat voor jouw werk betekenen? Als jij jezelf en jouw werkveld tot in de puntjes doorgrondt, kom je niet voor verrassingen te staan en kun je – wanneer nodig – sneller schakelen. Het kan ook je blik op de lijsten met kansberoepen en snelstgroeiende banen veranderen. Misschien staan er beroepen op die je bij nader inzien wel haalbaar en passend lijken bij dat wat je kan en wil. En je hebt beter zicht op de zaken waaraan je nog moet werken om in de toekomst helemaal aan het gewenste profiel te voldoen.
We willen ook meteen een misverstand uit de wereld helpen. Want jezelf ontwikkelen hoeft niet te betekenen dat je meteen heel veel meer moet gaan werken bijvoorbeeld. Het gaat immers om de kwaliteit van de ontwikkeling, niet om de kwantiteit. ‘Ontwikkeling’ betekent niet hetzelfde als ‘méér werken’. Je kunt jezelf ook ontwikkelen door zo nu en dan iets te doen waarvan je heel veel energie krijgt, of door een oude hobby op te pakken. Of je kunt ervoor kiezen om – na een leven lang volle werkweken draaien – het op latere leeftijd juist wat rustiger aan te gaan doen. Of door compleet iets anders te gaan doen en je ware passie achterna te gaan.
Wat de toekomst gaat brengen, dat weet niemand. Maar kies je voor ontwikkeling en ken je jezelf, je wensen en je potentieel, dan is de kans groot dat je flexibel op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kunt inspelen en een mooie plek weet te bemachtigen of behouden. En dat is ook van invloed op jouw privé.
Dat kiezen voor jezelf ontwikkelen tot mooie dingen kan leiden, moge inmiddels duidelijk zijn. Nog niet overtuigd? Wist je dat Stephen King ooit zijn geld als conciërge verdiende? Dat oud-staatssecretaris Fred Teeven tegenwoordig buschauffeur is? En dat de paus ooit als bouncer in een bar in Argentinië werkte? Zij leerden zichzelf als uitgangspunt te nemen en te kiezen voor ontwikkeling. Nu jij nog! Wij weten dat er dan ook in de toekomst een prachtige plek voor jou in het werkveld is weggelegd. Zolang je maar in beweging blijft… En mochten we je hierbij kunnen helpen, dan weet je ons te vinden!