In dialoog met je medewerker – ontdek behoeften en vergroot werkplezier

Gesprekken met je medewerkers: je voert ze waarschijnlijk dagelijks. Als het goed is, heb je het daarin op een regelmatige basis over hun werkgeluk. Halen ze nog plezier uit hun werk en de context waarbinnen ze hun werk mogen doen? Zo nee, wat is er dan voor nodig dit werkgeluk weer te stimuleren?

Een rondgang op Google of via ChatGPT geeft veel verschillende invalshoeken. In de workshop die ik onlangs mocht geven voor leidinggevenden van een groot ziekenhuis nam ik hen mee in onze kijk op werkgeluk en hoe je op een goede manier hier het gesprek met medewerkers over aan gaat.

De aandacht ging vooral uit naar medewerkers die niet op hun plek zitten.

Een van de eerste vragen waar ik mee begon, was: zijn jullie het met elkaar eens of niet?

Dat maakt namelijk een wezenlijk verschil in hoe het gesprek vervolgens verloopt.

Als jij en de medewerker het eens zijn dat hij niet op zijn plek zit, dan is de energie vaak anders en fijner dan wanneer er verschil van mening is. En met dat als vertrekpunt ga je met elkaar verkennen wat de oorzaak is dat de medewerker niet op zijn plek zit. Zit ‘t ‘m in het individu zelf? Stuur dan aan op een persoonlijk ontwikkeltraject. Is er een mismatch met het werk? Onderzoek dan, bijvoorbeeld met behulp van onze werkgeluk-analyse, waar de mismatch precies door komt.

Is je medewerker het (nog) niet eens met jouw mening dat hij niet op zijn plek zit? Dan heb je eerst nog wat ander werk te verrichten. Belangrijkste factor is daarbij dat je zijn reflectievermogen in gaat zetten dan wel aan gaat wakkeren door hem feedback bij anderen op te laten halen. Daarnaast veranderen mensen vaak pas bij voldoende besef van urgentie dus wat kun je doen om dat bij je medewerker te verhogen?

Eenmaal in gesprek over het werkgeluk van je medewerker is het raadzaam om samen in beeld te brengen wat voor hem energiebronnen zijn; persoonlijke hulp- of energiebronnen die het medewerkers makkelijker maakt om te dealen met allerlei stressfactoren die werken anno 2024 nu eenmaal in organisaties met zich meebrengt. Denk aan tijdsdruk, verandertempo, bureaucratie, werkdruk of fysieke, geestelijke of emotionele belasting.

Uit onderzoek blijkt dat als je je medewerker helpt zijn energiebronnen te vergroten, hij beter bestand is tegen deze stressbronnen. En hup, daar komt de werkgeluk-analyse weer om de hoek kijken. Er zijn namelijk 15 energiebronnen waar je samen met je medewerker aan kunt draaien. Wat overigens wel maatwerk vraagt want wat de ene medewerker energie geeft en werkgelukkig maakt hoeft dat de ander niet te geven.

We stonden ook stil bij 10 missers in gesprekken. Waaronder bijvoorbeeld het niet geven van een veranderopdracht, om de hete brei heen draaien, geen blijvende aandacht geven en geen of onduidelijke vervolgafspraken maken. Killing!

Maar goed, ben je er dan?! Nee, er spelen zo veel factoren mee in of je een medewerker wel in beweging krijgt of niet. Zo is er de theorie van een statische of een groeimindset die belemmerend dan wel helpend werkt. Mensen met een statische mindset vinden het immers lastig om zichzelf te zien als iemand met potentieel wat te ontwikkelen valt. Omdat zij geloven dat kwaliteiten en intelligentie een vaststaand gegeven is. Het zijn vaak ook mensen die problemen of uitdagingen uit de weg gaan uit angst om te mislukken.

Wat doe je als je een dergelijke medewerker in je team hebt? Onder andere een veilige setting creëren waarin hij voelt dat fouten maken mag. En zorgen voor kleine ontwikkelstappen én succeservaringen.

Heb je overigens de manieren waarop je medewerkers leren scherp? Daar kun je ook het verschil mee maken want iedereen leert anders. Daarbij lukt leren en ontwikkelen het beste bij beleving van voldoende tijd, reflectie, focus, behapbare overzichtelijke stappen en doen, doen en nog eens doen. Hoeveel ruimte is er hier voor op jouw afdeling of binnen jouw team?

Al met al zijn er heel wat knoppen waar je aan kunt draaien om in dialoog met je medewerker te zorgen voor beweging en verandering.

Tot slot stonden we nog stil bij het effect van positiviteit. Blijft heerlijk om het filmpje over cheerleaders te bekijken met elkaar en de impact ervan bij de deelnemers te ervaren.

Ik wens je goede gesprekken toe!

Gratis kickstarttraining Werkgeluk