Doelen bereiken: wie van ons is er niet dagelijks mee bezig?
Velen van ons hebben een wensenlijstje, verlangens waar we naar streven, al dan niet vertaald naar concrete doelen.
Het fijne aan doelen is dat ze ons richting geven zodat we weten welke stappen we te zetten hebben. Of we op een kruising links of rechts af moeten slaan. Of misschien zelfs wel om moeten keren.
Hoe maak je het bereiken van dat doel nou zo optimaal mogelijk? Zoals zo vaak leiden er verschillende wegen naar Rome en ik stuitte onlangs op een interessante theorie die helpend kan zijn in jouw reis naar je doel.
Deze theorie gaat uit van een illusie; een manier om je hersenen te laten werken met het onderwerp ‘perceptie’.
Kijk eens naar onderstaande afbeelding.
Stel dat de oranje cirkel in beide figuren jouw doel representeert. De grijzen cirkels staan voor omgevingsfactoren of andere doelen op je to-do-lijst. Wat schat je in: stelt het linker- of het rechterplaatje jou het makkelijkst in staat je doel te bereiken?
Het antwoord is niet zo moeilijk te raden, nietwaar?
Het rechterplaatje geeft een hogere slagingskans, simpelweg omdat het de illusie geeft dat in die context het te bereiken doel groter is.
Terwijl in beide figuren de oranje cirkel even groot is.
Hoe kun je dit principe nu in je dagelijkse leven toepassen?
Bekijk jouw doel nog eens vanuit bovengenoemd perspectief en maak een visuele weergave van dat doel met alle contextfactoren die van invloed zijn op (het bereiken van) dat doel.
Hoe groot of klein heb je je doel getekend? En hoe groot of klein zijn de contextfactoren? Is je uiteindelijke doel groot genoeg? Heb je de stappen op weg naar je doel voldoende geconcretiseerd en behapbaar gemaakt of zijn het grote grijze cirkels?
Als dat laatste het geval is, weet dan dat je je het zelf moeilijker maakt om je ultieme doel te halen.