Vaak gaan de werkweken ongemerkt aan je voorbij. Ben je gewoon lekker bezig met je werkende leven, doe je wat er van je gevraagd wordt en bereik je wat je wil bereiken.
Niks mis mee.
Helemaal niks zelfs want hoe heerlijk is het als alles lekker loopt en je in een flow zit.
Toch kan zich soms ineens onverwachts een verandering in werk aandienen die van je vraagt om stil te staan bij wat belangrijk is in werk voor je en wat voor consequenties dat heeft voor de verandering die voor je ligt.
Of wat dacht je van de tendens binnen organisaties en de arbeidsmarkt dat er van ons gevraagd wordt om onszelf een leven lang te blijven ontwikkelen? Omdat de wereld nu eenmaal niet stil staat en steeds andere dingen van ons vraagt.
Wat ook de aanleiding is, hoe fijn is het dan als jij jezelf in relatie tot je werk zo goed kent dat je bijna als vanzelf een antwoord hebt op een gewenste of ongewenste verandering.
Hoe kom je tot zo’n antwoord?
Met onderstaande 5 zogenaamde loopbaancompetenties breng je je professionele zelf eenvoudig en gestructureerd in kaart en bepaal je of je aan het stuur zit van je eigen loopbaan.
Motievenreflectie: wat zijn jouw ambities als het gaat om werk? Welke onderwerpen interesseren je en zou je je in je werk graag mee bezig houden? Wat zijn belangrijke waarden voor jou waar je in je werk voor wilt gaan en staan?
Kwaliteitenreflectie: wat zijn jouw talenten en sterke kanten? Wat ligt er onder het oppervlak nog voor moois aan kwaliteiten te wachten om tot wasdom te komen? Welke kwaliteiten van jou worden nog onvoldoende aangesproken?
Werkverkenning: wat zijn je wensen en ideeën rondom werk? Stel dat je nu op zoek zou moeten naar nieuw werk waar moet dat nieuwe werk dan aan voldoen? Welke eisen stel je en wat zou mooi meegenomen zijn? Oftewel wat zijn need to haves en nices to haves? En ook never haves? Wat zou je nog willen leren en waartoe zou je je willen ontwikkelen en hoe doe je dat het liefst?
Loopbaansturing: hoe actief, doelbewust en ondernemend ben je in het leren, experimenteren, organiseren en profileren om te kunnen werken en ontwikkelen op een manier die bij jou past.
Netwerken: werk je gericht aan het opbouwen en onderhouden van contacten met mensen die op de een of andere manier kunnen bijdragen aan jouw loopbaanontwikkeling?
Is de wereld en daarmee je loopbaan met al die reflecties en acties dan 100% maakbaar? Nee, dat zeker niet.
Maar je maakt de kans om je loopbaan een kant uit te sturen die goed bij je past wel een stuk groter. Zowel bij onverwachtse wendingen als bij jouw persoonlijke wens om werk te maken van je werk.
Zou je met iemand hier over van gedachten willen wisselen? Zoek ons dan op voor een goed gesprek. Gegarandeerd dat je er wijzer uit komt dan dat je er in bent gegaan :-).
PS Bron foto: Achim Sterna