Aan het begin van ons Werk & Geluk Event halen we altijd op bij de deelnemers wat zij onder werkgeluk verstaan. In hun eigen woorden vertellen ze wat belangrijke factoren in hun werk zijn om blij te zijn in hun werk. Altijd weer boeiend om hun lijstje te zien ontstaan, wat (uiteraard, zou ik bijna willen zeggen) grotendeels overeenkomt met wat uit allerlei onderzoeken naar werkgeluk komt.
Vaak is er weinig voor nodig om de deelnemers antwoorden op de vraag ‘wanneer ben je een gelukkige professional?’ te laten geven. De werkgeluk-antwoorden buitelen vaak over elkaar heen. Met instemmend geknik van andere deelnemers als de een of de ander nog iets toevoegt aan het lijstje.
Door dit met elkaar te doen, begint het onderwerp ‘werkgeluk’ veel meer te leven. Wordt het onderbuikgevoel dat er iets niet lekker zit in dat werk ineens concreter en tastbaarder. Krijg je duidelijker waar het bij jou in jouw werkgeluk nu aan schort.
Dat is een belangrijke stap want door te weten waar het aan schort, heb je ook direct de richting gekregen waar je antwoord te vinden is voor meer werkgeluk.
Maar vaak blijkt het nog best lastig om van een instemmend, constaterend en duidelijk geknik ‘Ja, precies, dat stuk ontbreekt er nu in mijn werkgeluk!’ te komen naar ‘En nu weet ik dus precies wat ik moet doen om meer werkgeluk te hebben!’.
Daarom nemen we jullie mee in het rijtje wat in ons laatste Werk & Geluk Event ontstond en de vragen die we de deelnemers naar aanleiding daarvan mee hebben gegeven. Let wel: dit is hun werkgeluk-lijst. Het kan zijn dat jouw lijst er op onderdelen anders uitziet. Want wat de een werkgelukkig maakt, ziet er voor een ander wellicht weer anders uit. Laat je door deze lijst en de vragen inspireren en bedenk je eigen vragen op de werkgeluk-factoren die voor jou belangrijk zijn en eventueel niet in deze lijst staan.
De vragen zijn, zoals je ziet, geen hogere wiskunde. Al kan het beantwoorden ervan wel als zodanig aanvoelen :-). Maar door een constatering van iets wat er niet is maar wat je wel graag wil, te vertalen naar een vraag ontstaat er beweging en creëer je de mogelijkheid om dichterbij dit ene verlangen te komen.