Om je als mens en als professional te ontwikkelen, spelen vele factoren een rol. Zo is het fijn en ondersteunend als jouw werkgever aandacht besteed aan het faciliteren van ontwikkeling.
Maar ook aan jouw kant, dus de kant van het individu valt vaak veel te ontdekken over diens ontwikkelbereidheid en ontwikkelvermogen. En wel vanuit maar liefst 7 invalshoeken.
Heb je bijvoorbeeld een groei-mindset of een statische mindset? Ben jij iemand die problemen en fouten als een kans ziet om te leren of iets wat hij probeert te vermijden om niet te willen mislukken? Ben je iemand die gelooft dat je kunt groeien door te leren en te ervaren? Of geloof je veel meer dat kwaliteiten en intelligentie vaststaande feiten zijn?
Professionals die hun verlangens en dromen goed helder hebben en deze ook echt waar willen maken, zullen makkelijker te porren zijn om andere en nieuwe stappen te zetten of uit hun comfortzone te gaan.
In welke ontwikkelfase zit je op dit moment? Het ligt voor de hand dat een twintiger anders in zijn werk staat dan bijvoorbeeld een vijftiger. En dat de kans daardoor ook groot is dat de ontwikkelbehoefte van die twintiger er anders uit ziet dan van de vijftigplusser. Ondanks dat het niet voor ieder individu precies zo zal gelden, zijn er wel voor iedere leeftijdscategorie een aantal veel voorkomende ontwikkelkenmerken waar je rekening mee kunt houden en dus het gesprek over aan kunt gaan met je leidinggevende.
Veranderkracht – de een heeft er veel van in zijn rugzak en de ander ogenschijnlijk veel minder. De een vindt het leuk en kunnen veranderingen niet snel genoeg gaan en de ander heeft er een broertje dood aan. Tegelijkertijd krijgt ieder mens in zijn leven met veranderingen te maken en zijn we überhaupt als mensheid al eeuwenlang aan verandering onderhevig. Dus veranderen zit in onze genen. Wat kan helpen is te weten dat veranderen een aantal logische stappen doorloopt. Door te weten waar jij ergens in het veranderproces op blijft hangen, kun je gerichtere acties inzetten en jouw vermogen om de volgende veranderstap te zetten, vergroten.
Veerkracht oftewel het vermogen om te herstellen na een moment van stress en spanning en om te gaan met veranderende omstandigheden. De basis voor de mate van veerkracht ligt in biologische factoren en wat we daarover in onze overlevering vanuit ons familiesysteem geleerd en meegekregen hebben. Daarnaast is veerkracht te ontwikkelen dus misschien ligt daar wel jouw sleutel om beter bestand te raken tegen veranderingen en ontwikkelingen.
We leren allemaal op een andere manier. De een is van het vergaren van kennis, de ander leert graag van experts en belangrijke voorbeelden en weer een ander leert vooral door te ervaren. Er is eigenlijk geen one-size-fits-all. Wat is jouw favoriete manier om te leren? En hoe vaak organiseer je dat voor jezelf?
En tot slot is er nog de invalshoek van de loopbaansturing oftewel hoe actief is iemand bezig met het vormgeven van zijn loopbaan op een manier die bij hem of haar past. Je herkent zo iemand aan de stappen die hij of zij zet om kansen te creëren. Vanuit een bepaalde focus. Iemand die telkens erop gericht is dingen te oefenen, uit te proberen, te reflecteren en te leren. En? Ben jij zo iemand?
Soms klinkt het zo makkelijk: een leven lang ontwikkelen… maar there’s duidelijk more to it.
Veel succes met jouw ontwikkeling!